Van mij, voor mij

23-03-2023 te Helmond

Lieve Audrey, 

Ik weet dat je bang bent. Ik weet dat je onzeker bent. Ik weet dat je niet weet wat je moet doen. Wat ben je geschrokken toen je een positieve test in handen had. Ik snap het. Ik wil dat je weet dat alles goed gaat komen. Ook al lijkt het nu van niet, alles gaat precies zoals het moet gaan. Je bent nu ongeveer zestien weken zwanger en ik weet dat je bang bent voor weer een miskraam, maar dat gaat niet gebeuren. Over zo’n zes maanden krijg je een prachtige dochter, je noemt haar Aymee. Het gaat niet altijd gemakkelijk zijn maar weet dat je het kunt. 

Er gaan moeilijke momenten komen. Momenten waarop je niet weet of je wel de juiste keuze gemaakt hebt. Niet omdat je twijfelt aan Aymee natuurlijk maar omdat je je op sommige momenten heel erg eenzaam gaat voelen. Weet dat die momenten steeds minder vaak voor gaan komen en dat je straks hele lieve vriendinnen hebt die altijd voor je klaar staan. Weet dat je nu eerst mensen kwijt gaat raken, dat gaat pijnlijk zijn maar uiteindelijk leidt alles tot een goed einde.

Je gaat jezelf soms in slaap huilen omdat het pad wat je nu gaat bewandelen vele obstakels kent. Maar weet ook dat je hele mooie dingen gaat meemaken. Het tienermoederschap is het mooiste wat jou ooit kon overkomen. Aymee wordt jouw aller beste vriendin en je krijgt een geweldige, onbeschrijfelijke band met haar.

Je gaat een hele lieve moeder worden, daar hoef je je geen seconde zorgen meer over te maken. Als Aymee geboren is, gaat alles natuurlijk, alsof je het al jaren doet. Niemand die er ooit aan gaat twijfelen of Aymee wel een goede opvoeding krijgt, of dat ze genoeg liefde ervaart. Daar is geen te kort aan. Je kunt dit. Echt waar. Twijfel niet meer aan jezelf en jouw capaciteiten als moeder.

Er komt straks een moment in de zwangerschap, rond de twintig weken echo, waarop er wordt gesproken over een eventuele afwijking bij Aymee. Je gaat dit eng vinden en de week die je moet wachten op de uiteindelijke uitslag gaat lang duren. Ik wil je nu alvast vertellen dat er niks mis is met de gezondheid van Aymee en dat de zorgen gelukkig voor niets waren. Alles gaat precies zoals het hoort te gaan.

Blijf dat sterke gevoel ‘’ik kan dit en mijn leeftijd beperkt mij niet in het moederschap’’ vasthouden. Dat gaat je ver brengen. Weet dat je af en toe opmerkingen gaat krijgen die pijn doen, maar weet ook dat die opmerkingen je uiteindelijk alleen maar sterker maken. De blikken op straat raken je over een tijdje niet meer, dat beloof ik je.

Een goede moeder geeft haar kindje liefde, geborgenheid en veiligheid. Jij geeft dit aan Aymee. Jouw leeftijd bepaald niet of je een goede moeder bent of niet, blijf dat altijd in je achterhoofd houden. Er gaan uiteindelijk zelfs andere jonge meiden naar je toe komen omdat ze denken zwanger te zijn of er net achter zijn gekomen, echt in verwachting te zijn. Ze kijken , als ik het zo mag zeggen, tegen je op en komen naar jou toe omdat jij van een hele moeilijke situatie iets moois hebt gemaakt. Dat is jouw kracht, let maar op. Mensen gaan dit zien en daar iets van vinden. Over het algemeen zijn dat allemaal positieve verhalen.

Al de zorgen die je nu hebt gaan voorbij. Ook al denk je nu dat dat nooit gaat gebeuren. Ik kan vol trots zeggen dat het écht allemaal precies goed gaat lopen. De zorgen, waarvan je nu denkt; hoe moet ik dit ooit gaan oplossen?! blijken makkelijker opgelost dan je nu voormogelijk houdt.

Jij en Anthony gaan het samen erg zwaar krijgen. Er gaan momenten zijn waarop jullie denken dat het beter is om uit elkaar te gaan. Je gaat in een depressie raken, je gaat echt nog wel hele pittige dingen meemaken. Je gaat het gevoel krijgen jezelf compleet te verliezen maar dat doe je niet. De reden dat ik dit vertel is niet perse om je voor te bereiden, want soms overkomen dingen je gewoon. Maar omdat ik echt wil dat je weet dat je altijd op jezelf kunt blijven vertrouwen en in jezelf moet blijven geloven. Aymee gaat jou altijd kracht geven om door te gaan, om niet op te geven, om te blijven vechten. Je bent zoveel sterker dan je nu denkt.

Ik kan je zelfs ook al vertellen dat je voor een tweede keer moeder gaat worden. Je krijgt een zoontje, Finn. Hij is een echte verrijking voor je gezin. Op dit moment weet je niet eens hoe je moeder moet zijn, hoe je achttien jaar en het moederschap moet combineren. Maar uiteindelijk gaat het dus zó goed, dat je zelfs voor een tweede kindje wil gaan. Hoe bijzonder is dit. Ik weet dat je je dat nu echt nog niet voor kunt stellen. Maar dat moment gaat komen.

Lief kwetsbaar meisje, je hebt een ontzettend dappere keus gemaakt. Net achttien jaar zijn én zwanger zijn is niet gemakkelijk maar ik hoop dat je door het lezen van deze brief beseft dat dit de beste keus óóit gaat zijn. Ik weet dat er nu mensen zijn die het nog niet eens zijn met jouw keus, maar al die mensen gaan er uiteindelijk voor 110% achter staan. Ook al voelt dat nu nog als iets wat nooit gaat gebeuren. Je gaat een heleboel steun krijgen, vanuit allerlei hoeken. Bepaalde banden, zoals die met je zus, gaan zo sterk worden. Vertrouw daar maar op.

Blijf doen wat je nu doet. Aymee gaat jou zoveel vreugde en liefde brengen. Focus je daar vooral op in de moeilijke momenten. De positieve en overheersende kant van deze situatie. De schaamte gaat snel minder worden. Je buik gaat supersnel groeien en o wat ben je dan trots. Terecht. Je gaat uitgroeien van een meisje naar een vrouw. Een moeder die staat voor waar ze in gelooft.

Van mij, voor mij.

Eén opmerking over 'Van mij, voor mij'

 1. Wauw….
  Wat ben ik super trots op jou
  Bedankt voor de mooie familie die jij mij hebt gegeven en samen met mij vormt
  We hebben soms onze momenten
  Maar als het er op aan komt zijn we een team
  Ik hou van jou ♥️

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: