Ik ben goed zoals ik ben

Ik doe mee aan een cursus, de cursus “jongleren”. Ik leer hier hoe ik om kan gaan met mezelf en mijn gedachten. Ik leer hoe ik om moet gaan met de druk die iedereen in zijn leven voelt, de druk om goed te zijn, de druk om alle ballen hoog te moeten houden.

Om gaan met jezelf, voor de een geen enkel probleem en voor een ander, zoals ik, een drama. Ik weet wie ik ben , ik weet wat ik wil én ik weet wat er voor nodig is om mijn doelen te bereiken.. makkelijker dan dat kan bijna niet toch? Je wil iets en je weet hoe je het moet krijgen. Zo lastig zou het dan niet moeten zijn om dat te krijgen.. toch? Voor mij wel.

Ik wil heel erg graag bereiken dat ik me niet meer druk maak om andere mensen. Ik ben continu bezig met wat andere mensen denken. “Als ik deze blog publiceer, zouden mensen dat dan stom vinden?” “Als ik dit aantrek zullen mensen dan denken dat ik er lelijk uitzie?” “Als ik opstap ga zullen mensen me dan raar aankijken?”. Zulke gedachten, elke dag, uren lang. Het is vermoeiend en ik wil dat niet meer. Wat maakt het uit dat andere iets van je vinden. Echt helemaal niks.

Ik wil die gedachten niet meer en toch blijf ik ze houden, ik blijf er mee doorgaan. Ik weet dat het niet helpt, ik weet dat het vermoeiend is en té veel energie en tijd kost.. waarom blijf ik dit doen? Ik heb mijn eigen gedachten in de hand. Ik bepaal wat ik denk en wat ik niet denk. Je kan zelf de keuze maken of je “helpende” of “niet-helpende” gedachten toelaat. Ik laat dus altijd de “niet – helpende” toe. Het helpt totaal niet om je druk te maken over de mening van andere. Je word er eigenlijk vaak alleen maar ongelukkig door.

Wanneer iemand anders advies nodig heeft. voor bijvoorbeeld een probleem zoals dit, dan heb ik de beste adviezen maar zodra ik ze zelf nodig heb.. dan klap ik dicht. Dan lijkt het alsof ik ineens niet meer weet wat ik eraan kan doen. Wat voor advies zou ik een ander geven als ze precies dit probleem hebben? “Omdenken, denk de gedachten eens om. In plaats van negatief te denken wat andere van je denken, kun je ook bedenken wat een ander vandaag mooi en leuk aan je zou vinden. Dus niet, wat zou een ander lelijk vinden aan mij vandaag.. maar, wat zou een ander mooi vinden aan mij vandaag? En vooral.. wat vind jezélf mooi en leuk aan jezelf vandaag?! Want dat is het enige wat telt. Het enige wat belangrijk is is dat je jezelf mooi en leuk vind. Dat je blij word van jezelf. Ik denk namelijk dat wanneer je blij bent met jezelf, het niet meer uitmaakt wat een ander van je denkt. Dus ga voor de spiegel staan, geef jezelf complimenten en noem eens minimaal drie dingen die je mooi vind aan je uiterlijk vandaag. Wanneer je dan denkt “Hmm zouden hun mij nu lelijk vinden”? kan je tegen jezelf zeggen “mijn haren zitten mooi vandaag en ik heb een leuk jurkje aan dus wat maakt het uit? Ik vind mezelf er leuk uitzien en dat is wat telt”. Ik denk dat wanneer je dit elke dag doet je het vanzelf ook zo gaat voelen en je gaat merken dat de “niet-helpende” gedachten van zelf minder worden.”

Dát is wat ik tegen een ander zou zeggen. Ik heb het nu een paar keer overgelezen en ik weet dat ik dit zelf ook zou kunnen. Ik ga dit ook doen.

Ik begin er zelfs nu meteen mee : mijn haren zitten mooi en ik heb een leuk truitje aan! Ook ben ik trots op mezelf dat ik ondanks dat ik me niet lekker voel toch van alles heb gedaan i.p.v. de hele dag op de bank te hebben gehangen.

Was dit moeilijk? Nee totaal niet. Ik ga dit elke dag doen. Ook ga ik elke week een mantra bedenken en die, de gehele week, tegen mezelf zeggen. Deze week is het “ik ben goed zoals ik ben”. En echt, ik bén goed zoals ik ben. Net zoals jij goed bent zoals je bent. Iedereen is anders maar iedereen is mooi.

2 gedachten over “Ik ben goed zoals ik ben

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: